Translate

субота, 21. јул 2012.

"SRCE" STO OD KARTONA

Za nameštaj od kartona se vezuje da nije stabilan, čvrst i pogodan za svakodnevnu upotrebu i pored svega da nije estetski prihvatljiv. Evo dokaza da su te pretpostavke gluposti i da od kartona može svašta da se napravi samo ako imate malo slobodnog vremena :)

Potreban materijal za sto od kartona je:

- Karton ( onaj malo deblji, a ako nemate mozete zalepiti dva kartona jedan o drugi, drvofix lepkom- što više slojeva kartona to je čvršći karton)
- drvofix lepak
- pištolj za plastiku ( kod kineza su oko 300din, manji, a plastika je oko 20 din komad)
- oštar skalpel
- stare novine
- tapet lepak
- glet masa
- ubodna testera (za brže, lakše i preciznije isecanje nekoliko slojeva kartona odjednom)

široka molerska traka (u originalu se koristi gumirana lepljiva traka od papira - ako možete da je nađete odlično, ako ne, i molerska traka će dobro poslužiti),
-  finiji šmirgl papir, 
- akrilne boje ili boje za bojenje zidova, 

- lak (čarolin), 
- lenjiri,
- metar,
- zidarski lenjir (instrument) vinklo - olovke
-  i nacrt predmeta koji ćete praviti.
- mašta, puno slobodnog vremena i dobra volja :)

Da počnemo:
Korak broj 1 je da pogledate na internetu kako sve može da se rukuje sa kartonom i šta sve može od njega da se naravi :) Evo primera: http://www.youtube.com/watch?v=nZaa5poITWkPrvo i osnovno treba da imate jasnu i preciznu skicu onoga što želite da napravite od kartona. 
Zatim željeni oblik prenesite na karton i isecite ubodnom testerom po ivicama. Bitno je da unutar stola ima tzv. mreža od manjih kartona koji drže celu konstrukciju. Mreža se lepi drvofixom a kasnije upotpunjuje plastikom. 
Kada sve zalepite, onda ivice zaštitite širokom molerskom trakom.
Zatim starim novinama i lepkom za tapete kaširajte sto, posle nekoliko dana kad se sve dobro osuši izgletujte.
Šmirglom popravite neravnine i potom dekupažirajte salvetama (ja sam ovom prilikom iskoristila onaj beli sloj, što se praktično u dekupažu ne koristi, ali meni je bio od korsiti.). Zatim obojite sto tonerom za zidove i prelakirajte bezobojnim lakom.