Svako ko ima malo dete se trudi se pazi šta mu dete jede, da li je to zdravo ili da li ima aditive itd. Od kad imam bebu, koja sad već ima 1godinu, i jede sve skoro kao i mi, trudim se da što više jede "zdravu" hranu ili bar da znam sta jede.
Zato sam googlala po internetu da nađem valjan recept domaćih kifli, koje će moći i on da jede, a da nema aditive. Našla sam recept na cooliranici, žena pod nadimkom MersihaO je obajvila recept, pa sam morala da probam i ja.
Zato sam googlala po internetu da nađem valjan recept domaćih kifli, koje će moći i on da jede, a da nema aditive. Našla sam recept na cooliranici, žena pod nadimkom MersihaO je obajvila recept, pa sam morala da probam i ja.
Za ove kiflice vam je potrebno:
- 500gr brašna
- 1 kašika šećera
- pola svežeg kvasca
- 100 ml tople vode
- 100ml toplog mleka
- 50gr rastopljenog putera
- 1 kašičica sirćeta.
- Prvo pripremite kvasac, razmrviti kvasac, dodajte malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mestu oko 5 minuta.
- uzmite veću činiju pa u nju stavite malo vise od pola brasna, napravite rupu u sredini pa dodajte so, nadosli kvasac,mlijeko,sirce ,puter i preostalu vodu i zamesite glatko testo. Ostatak brasna dodajte po potrebi kao i vode. (testo treba da odstoji 1h).
- Kad testo nadođe ponovo ga rukama jedno 2-3 minute premesiti pa onda napraviti loptice(ja sam merila da svaka ima oko 80g) pa svaku oklagijom razviti i saviti kao za rolat i ostaviti ih jos 30 minuta da rastu.
- Rernu zagrejati na 200 stepeni C pa kifle premazati jednim umucenim jajetom ili vodom i posuti susamom ili krupnom morskom soli. Peci dok ne porumene.
Napomena: Kifle sam pekla uveče a jeli smo ih i uveče i sutradan za doručak. Iskreno lepše su bile uveče, a već ujutru nisu bile baš mekane. Verovatno jer nemaju nikakve aditive, drugo objašnjenje nemam, ali bar znamo šta smo jeli.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар